Hekk-planter

Her kan du lese mer om vårt utvalg av planter til hekk.

Barlind ‘Hillii’

Barlind  ‘Hillii’ er en av de mest vindsterke vintergrønne plantene som vi gjerne anbefaler til hekk.

Plant 2-3 planter pr meter, avhengig av størrelse ved innkjøp, bruk en sekk kukompost pr 10 planter og vanne godt første sesongen. Senere gjødsler du hver vår og vanner i ekstra tørre perioder. Barlind trives godt i kalkholdig jord. ‘Hilli’ setter ikke bær.

Klipp barlind-hekken årlig med elektrisk hekksaks. Klipp i sidene og i toppen for å få en tett og fin hekk, klipp gjerne på sensommeren, -da har barlinden fått nye skudd som du korter inn/friserer.

 

Thuja ‘Brabant’

Thuja ‘Brabant’ er en hurtigvoksende vintergrønn hekk som trives i vårt milde klima. Den trives imidlertid ikke på spesielt vindutsatte steder eller langs veier med mye salting.

Plant 2 planter pr meter, bruk en sekk kukompost pr 10 planter og vanne godt første sesongen. Senere gjødsler du hver vår og vanner i ekstra tørre perioder.

Klipp thuja-hekken årlig med elektrisk hekksaks. Klipp i sidene, men vent gjerne med å toppe den til den har nådd ønsket høyde. Klipp gjerne på sensommeren, -da har thujaen nye skudd som du korter inn/friserer.

Thuja ‘Smaragd’

Thuja ‘Smaragd’ er litt smalere enn thuja ‘Brabant’ og beholder grønnfargen bedre om vinteren. Den trives også under samme forhold som ‘Brabant’.

Plant 2-3 planter pr meter, bruk en sekk kukompost pr 10 planter og vanne godt første sesongen. Senere gjødsler du hver vår og vanner i ekstra tørre perioder.

Klipp thuja-hekken årlig med elektrisk hekksaks. Klipp i sidene, men vent gjerne med å toppe den til den har nådd ønsket høyde. Klipp gjerne på sensommeren, -da har thujaen nye skudd som du korter inn/friserer.

Laurbærhegg ‘Etna’

Laurbærhegg ‘Etna’ er en hurtigvoksende vintergrønn plante som vi gjerne anbefaler til hekk. Den blir ca 2m høy og nokså vid hvis den ikke klippes smal. Den har store, blanke blader og blomstrer i hvitt i juni. Den får svarte bær som ikke er spiselige (giftig).

Plant 2 planter pr meter,  bruk en sekk kukompost pr 10 planter og vanne godt første sesongen. Senere gjødsler du hver vår og vanner i ekstra tørre perioder. Klipp gjerne skuddene noe tilbake de første årene så den blir tett og fin fra starten av. Laurbærheggen mister ofte mye blader første vinteren men holder godt på bladene når den er etablert.

Vinterliguster

Vinterliguster (Ligustrum ovafolium) er en delvis vintergrønn plante som er mye brukt til hekk. Den klippes vanligvis til en stram, grønn hekk. Den har små, blanke blader som henger på hele vinteren. Om den ikke klippes får den blomster og svarte bær som ikke er spiselige (giftig)

Plant 4 planter pr meter (3-5),  bruk en sekk kukompost pr 2-3meter og vanne godt første sesongen. Senere gjødsler du hver vår og vanner i ekstra tørre perioder. Klipp gjerne både seint i juni og i august så den blir tett og fin fra starten av. Ligusterhekken mister ofte mye blader første vinteren, men holder godt på bladene når den er etablert. Vinterliguster selges som barrot-planter en kort periode om våren.

Bøk (fagus sylvativa)

Bøk er en klassisk, fin hekk som vokser godt og tåler klipping godt. Den beholder de visne bladene på hele vinteren. Dermed skjermer den bra for innsyn også om vinteren. Bøken har gjennomgående stamme og må ikke toppes før den har nådd ønsket høyde. Sidene bør klippes årlig slik at den blir tett og fin.

Plant 4 planter pr meter (3-5),  bruk en sekk kukompost til 10 planter og vanne godt første sesongen. Senere gjødsler du hver vår og vanner i ekstra tørre perioder. Klippes ved å korte inn de nye skuddene med elektrisk hekksaks. Vanlig bøk har grønne blader, men du kan også få bøk med røde blader, -blodbøk, Fagus sylvatica ‘atropurpurea’. Bøkehekk selges som barrot planter en kort periode om våren.

 

Svartsurbær, Aronia melanocarpa

Aronia er en løvfellende busk som er hurtigvoksende, veldig herdig og med flott rød høstfarge. Den kan bli over to meter høy, men kan også holdes lavere ved klipping. Det er uansett viktig å klippe den de første årene så den blir tett og god i bunnen. Aronia blomstrer med kremhvite blomster i juni. Den får svarte, sunne bær og en flott høstfarge.

Plant 3 planter pr meter,  bruk en sekk kukompost til 10 planter og vanne godt første sesongen. Senere gjødsler du hver vår og vanner i ekstra tørre perioder. Klippes ved å korte inn de nye skuddene med elektrisk hekksaks.

Buksbom, buxus sempervirens

Buksbom er en vintergrønn hekk som vokser langsomt og passer til lave hekker og innramming av bed. Den klippes årlig med elektrisk hekksaks for å bevare en stram, fin hekk. Buksbom trenger en kalkholdig næringsrik jord for å bevare den friske, mørk grønne fargen. Den første vinteren blir den gjerne litt brunlig på bladene, men dette kommer seg når røttene er god etablert, og den blir gjødslet årlig.

Plant 3-5 planter pr meter,  bruk en sekk kukompost til 10 planter og vanne godt første sesongen. Senere gjødsler du hver vår og vanner i ekstra tørre perioder. Kalkes ved behov.

Sommerspirea ‘Snowmound’

Sommerspirea er en løvfellende hekk som vokser hurtig og kan bli over to meter høy. Den får kremhvite blomster over hele greinene i juni. Den er veldig robust og blir tett og frodig. Spirea brukes helst som fri hekk, men hvis den skal klippes bør det gjøres rett etter blomstring for å sikre at den blomstrer igjen neste år. Den tåler hard tilbakeskjæring om våren hvis den blir for stor og må fornyes.

Plant 2 planter pr meter, (3 hvis du kjøper små planter).  Bruk en sekk kukompost til 10 planter og vanne godt første sesongen. Senere gjødsler du hver vår og vanner i ekstra tørre perioder.

Bjørkebladspirea ‘Tor’

Bjørkebladspirea er den mest hardføre løvfellende hekken i vårt sortiment. Den vokser fort, men blir bare vel en meter høy. Den får kremhvite blomster i skjermer i juni og en fantastisk fin, rød høstfarge. Den er veldig robust og blir tett og frodig. Bjørkebladspirea brukes helst som fri hekk, men hvis den skal klippes bør det gjøres rett etter blomstring for å sikre at den blomstrer igjen neste år. Den tåler hard tilbakeskjæring om våren hvis den blir for stor og må fornyes.

Plant 2 planter pr meter, (3 hvis du kjøper små planter).  Bruk en sekk kukompost til 10 planter og vanne godt første sesongen. Senere gjødsler du hver vår og vanner i ekstra tørre perioder.

Meny