GRATULERER MED NY HEKK !

Vi vil gjerne at du skal lykkes med en flott, frisk hekk, her er noen gode råd til deg som skal plante ny hekk:

PLANTING

 • VÆR SIKKER PÅ AT JORDA ER DYP NOK DER DU SKAL PLANTE:
  35-40cm jord bør det minst være for at hekken skal trives. Spa også i en god bredde, ca 50cm, (eller tenk at du skal spa minst dobbelt så dypt og dobbelt så bredt som jordklumpen på planten). Plukk ev. Ut stein og fyll på jord slik at det blir nok jord til at planten trives og ikke tørker ut.
 • SETT PLANTEN I VANN FØR PLANTING.
  Dypper du hele potta under tar det bare ett halvt minutt før jorda er gjennomtrukket, (det slutter å boble). Dersom bare litt av potta står i vann bør den trekke i noen timer.
 • TILSETT KUKOMPOST I BUNNEN AV HVERT PLANTEHULL.
  En sekk kompost til 10 planter. Komposten blandes litt med jord når du setter ned planten. Komposten gir planten en god start og den svir ikke røttene. Den gir liv til jorda slik at mikroorganismene trives. Mikroorganismene frigjør næring som finnes naturlig i jorda slik at du får en positiv langtidseffekt. Vi har også gjødseltabletter som gir en god start til hver enkelt plante.
 • FYLL VANN I PLANTEHULLET. (Hvis ikke jorda er veldig våt).
 • PLASSERING:
  planten kan stå et par cm lavere enn den sto i potta, men: det er veldig viktig at RHODODENDRON ikke blir satt for dypt ned i jorda, bruk samme høyde som den sto i potta eller høyere (lag en forhøyning).
 • ROSER skal derimot graves dypt ned, ca 10cm jord over podestedet.
 • TRYKK JORDA GODT TIL.

ETTERARBEID

 • GJØDSLE HEKKEN ETTER NOEN UKER HVIS DU PLANTER OM VÅREN.
  Følg doseringen på pakken så du ikke svir hekken, 0,8-1kg fullgjødsel til 10m2 (20m x 0,5m) er nok. Bruker du helgjødsel kan du bruke 1 liter til 10 m2 . Ikke legg gjødselen helt inntil stammen, det er røttene som skal fange opp gjødselen. De vokser i takt med planten.
 • HUSK Å GJØDSLE HVER VÅR i april og juni for å få en frodig og fin hekk. Noen planter trenger også kalk. Dette er særlig viktig hvis du planter BARLIND og BUKSBOM. 5 kg kalk til 20m2 er et greitt utgangspunkt. Gjenta hvert tredje år eller ved behov.
 • VANNE HEKKEN OFTE OG LENGE DEN FØRSTE SESONGEN. Etter hvert som hekken vokser blir røttene større og klarer som regel å skaffe nok vann selv, men pass godt på første og andre sesongen. Jo større planter i forhold til jordklump, jo viktigere er det å passe på at de får nok vann.
 • EN DRYPPSLANGE kan lette arbeidet mye og sikre nok vann til plantene er etablert på stedet. Kople dryppslangen på noen timer om kvelden ved behov. Dryppslange selges metervis.
 • KLIPP HEKKEN ÅRLIG. Spør etter riktig tidspunkt for når din hekk skal klippes. Vintergrønne hekker kan klippes ved å korte inn nyveksten om sommeren. (JAS – klipping.) En elektrisk hekksaks er super til å stusse hekken med. Klipper du hvert år er det fort gjort og du får en flott, tett hekk.Lykke til!