Beskjæring av frukttrær

Hovedregelen ved beskjæring av frukttrær er å forme treet slik at det blir lys og luft i kronen.

Du kan beskjære toppen slik at den blir akkurat så høy som du når opp til med beskjæringssaksen.

Greinene bindes ned med en tau til ca. 90 grader vinkel. Tauene kan bindes til steiner på bakken eller til støttestauren ved treet. Dette er det viktigste du gjør for å danne grunnlaget for et fint tre.

Greiner som er stive og står i fare for å knekke hvis du bøyer dem, kan du korte ned til det står igjen bare ca 10 cm av greina. Klipp slik at det øverste anlegget til nytt skudd vender utover og ikke innover i krona. Da kan det nye skuddet som vokser ut her bli en fin ny grein som kan bindes ned neste sesong.

Neste år vokser det ut en ny greinkrans lengre oppe på stammen. Bind også disse greinene ned så har du et flott utgangspunkt for et lyst og åpent tre som du når opp til greinene på når frukten skal høstes. Fortsett å toppe eller binde ned greiner som strekker seg for høyt opp.

Fjern greiner som krysser hverandre eller vokser innover i krona.

Greinene kan godt kortes inn med ca. en tredjedel av lengden. Legg kuttet over en knopp som vender utover.

Når du klipper i treet får det lett mange nye skudd som igjen må fjernes for å bevare et åpent og fint tre. Det beste er å knekke disse skuddene og la dem henge på til de visner før du fjerner dem. Da blir det færre nye renninger.

Klippetid

Det viktigste er å unngå å klippe treet i april – mai når sevja går i treet og bladene skyter. Da kan treet blø mye og i verste fall tørke ut. Det er særlig plommer og moreller som er utsatt for å blø. Epler og pærer tåler mer.

Alle trær kan klippes under JAS (Juli, August, September) men da sitter blader og frukt på og det er vanskeligere å forme enn når treet er bart. Høstklipping gjør trærne noe mer utsatt for å få sopp i snittflatene så vi anbefaler februar-mars (vårvinteren) som beste klippetid.

Generelt kan vi si at det beste er å klippe minst mulig i treet, fordi når du klipper stimulerer du treet til å sette nye skudd som igjen må fjernes. Du danner det beste utgangspunktet ved å binde ned greinene på unge trær.

Gjødsling

Husk å gjødsle treet om våren, ikke for mye nitrogen, (unngå plengjødsel og kalksalpeter som inneholder mye nitrogen). Kalkes en gang i blant. Vannes godt første sesongen, mens røttene etableres, så du ikke risikerer å miste treet p.g.a. tørke.